Je kunt starten met een keyboard, maar dat heeft zeker niet de voorkeur als je echt piano wilt leren spelen. Het grote verschil tussen een keyboard en een piano, zowel digitaal als akoestisch, is:

  • De pianoklank. Deze is op een keyboard vaak minder waardoor het minder inspirerend is om te oefenen en te spelen.
  • Het toucher (de aanslag). Deze is op een piano zwaarder waardoor je meer moeite moet doen om een klank uit het instrument te halen, maar waardoor je ook veel meer nuances in klanksterkte kunt aanbrengen. Vaak merken leerlingen, die thuis op een keyboard studeren, in de les moeite hebben met het indrukken van de toetsen.
  • Het pedaal. Als je piano speelt, gebruik je 95% van de tijd een pedaal waardoor de klank doorklinkt. Sommige keyboards hebben een ingang voor een pedaal, maar het zit er niet standaard bij.
  • Het aantal toetsen. Een piano heeft 88 toetsen waardoor het bereik in klank veel groter is dan bij een keyboard, dat vaak 61 toetsen heeft.

Als je de keuze hebt tussen een (goede) akoestische piano of een digitale piano, dan ligt de voorkeur bij een akoestische, vooral vanwege de klank en het toucher, al zijn er tegenwoordig al erg goede digitale starterpiano’s. Let bij een digitale piano erop dat er boxen zijn ingebouwd voor de klankopwekking, anders heb je altijd een hoofdtelefoon nodig om te spelen en dat de piano “gewogen” toetsen heeft.

Goede digitale pianomerken zijn: Yamaha, Kawai, Roland.

Oefening baart kunst, dat geldt ook voor piano spelen. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het zal gaan. Probeer geen tijd aan het oefenen te koppelen, maar oefen kleine stukjes net zolang tot het in je vingers zit. Dat kan soms 5 minuten duren en soms iets langer. Je zult merken dat wanneer het lukt, het leuk is om verder te oefenen.

Nee hoor, je kunt gewoon op les komen en de theorie ga je leren aan de hand van het spelen.

Je hoeft geen noten te kunnen lezen voordat je op les komt. Afhankelijk van de lesmethode waarvoor gekozen wordt, kan het zijn dat het notenschrift geen (of geen groot) onderdeel van je les zal uitmaken.

Een lesjaar bestaat uit 4 periodes van elk 9 lessen. De 1e periode start rond september en de laatste periode eindigt rond juli. Elke periode kunnen er plekken vrij komen als leerlingen die les hebben zich uitschrijven. Hoe hoger je op de lijst staat hoe eerder je geplaatst wordt, afhankelijk van je opgegeven dagen en tijden waarop je zou kunnen lessen. Zo zal een leerling welke op elke tijd en dag geplaatst kan worden eerder kunnen starten dan wanneer de voorkeur voor 1 dag en 1 tijd zou zijn.

Als je op de wachtlijst staat kun je in de meeste gevallen binnen 2 tot 3 periodes starten. In periode 1 zijn er vaak meer plekken vrij dan in de andere periodes.

Wanneer de wachtlijst te groot wordt, worden er geen proeflessen meer ingeroosterd. Dit om teleurstelling te voorkomen dat wanneer je na een proefles zou willen starten, je langer dan een half jaar zou moeten wachten om geplaatst te worden.

De insteek van een proefles is er op gericht om inzicht te krijgen hoe een reguliere les eruit gaat zien wanneer je zou willen starten met pianoles, daardoor is een proefles niet geschikt om als cadeau te geven. Mocht je het toch leuk vinden om een pianoles cadeau te doen, neem dan contact op. In overleg kan er een losse les gegeven worden, vraag naar de mogelijkheden en de kosten.

Vanaf 12 jaar kun je op les komen bij Piano Studio Breda.

De pianolessen worden gegeven op maandag, dinsdag en woensdagmiddag tot in de avond.

In de schoolvakanties en op feestdagen zijn er geen pianolessen. De basisschool vakanties van regio Breda worden aangehouden.

Er is geen mogelijkheid om een les in te halen, wel kun je bij ziekte je les online volgen via de webcam op je eigen lestijd of kun je een lesvideo aanvragen. De afmelding moet dan voor 10 uur ’s ochtends worden doorgegeven.

Er is een opzegtermijn van 3 weken voor het aflopen van de lesperiode, eerder opzeggen kan ook, je kunt dan de lessen blijven volgen tot de periode is afgelopen.

Geen probleem, je kunt me een mailtje sturen met je vraag. Ik probeer altijd binnen 24 uur te reageren al kan het in het weekend of in de vakantie iets langer duren.